Megkérdeztük Dórit, hol tart az élete!

INTERJÚ – KERÉKGYÁRTÓ DOROTTYA

Három hónapos korában került hozzánk, Plexus sérüléssel. Tizenkét évig tartott együtt az utunk, de most is követjük pályáját. Mára felnőtt, alkotó emberként éli színes, sok kedvű, őszinteségre és szeretetre törekvő életét.

Beszélgettünk. Érzésekről, pillanatokról, ihletről.

Mikor jelentkeztek az életedben a tehetséged első jelei? 

Már óvodáskoromban is a rajzolás és a festés volt a kedvenc elfoglaltságom, könnyen el tudtam benne merülni. Az egyik első rajzom amire emlékszem egy kis jegyzetpapírra készült és egy lovat ábrázolt, ami a kedvenc témám volt akkoriban.

Kaptál-e ehhez támogatást, vagy egyedül mentél végig ezen az úton?

A családom mindigis segített utamon, amiért nagyon hálás vagyok mert enélkül a korai támogatás nélkül lehet hogy most teljesen máshol lennék. Beirattak rajztanfolyamokra, ahol számos biztató sikerélmény ért, mely elengedhetetlenül fontos egy kisgyermek számára. 

Most hol tartasz? Mi van veled? 

Jelenleg a Képzőművészeti Egyetemre járok látványtervező szakra, ahol most szeptemberben fogom megkezdeni a 3. félévemet díszlet és jelmez szakirányban. Úgy gondolom rengeteg lehetőség van ebben a szakmában, jó közegben érzem magam, nagyszerű emberekkel körülvéve.

Mi érdekel, mi foglalkoztat?

A vizuális művészetek, különösen a filmek, színház, a fotózás, – de főleg a háttérmunkák, mik az összetevői egy előadásnak és milyen az élet a színfalak mögött. 

Mi ihlet meg? 

Bármi lehet az inspiráció forrása, gyakran a leghétköznapibb dolgok melyek körülvesznek, a természet, színek, érzelmek. Az emberi test, arc változatossága és a világ sokszínűsége érdekel.   

Mit mondanál magadról, ki vagy Te?

Ez azért nehéz kérdés, mert mindig változik hogy ki vagyok és mit gondolok magamról, ami főleg a hangulatomtól függ. Szerintem mi alakítjuk magunkat és a változás az egyik legfontosabb dolog az életben. Próbálok a lehető legjobb változata lenni magamnak, de ez egy hosszú folyamat és rengeteget kell még tanulnom és tapasztalnom. Még várom hogy elérjem azt a kort, amikor erre a kérdésre tudni fogom a választ (bár nem vagyok biztos benne hogy ez a kor elérkezik).

Amit alapvetően fontosnak tartok magamban, az a pozitív gondolkodás, remélem sikerül ezt az életszemléletet megőriznem. Olyan barát szeretnék lenni, akinek el lehet mondani a legbensőbb gondolatokat is, anélkül hogy ítéletre kellene számítani. 

Vannak-e dolgok, amiket szeretsz, és vannak-e, amiket nem?

  (Pl.: illatok, színek, fények, csendek, hangulatok…)

A napszakok foglalkoztattak mindig, érdekesnek tartom hogy milyen érzelmeket vált ki belőlem az, hogy éppen hol jár a Nap az égen, az időjárás és az évszakok változásai. Most ezeket a hangulatokat személyesítem meg egy festménysorozatomban, amiben a napszakokat egy karakter és a környezete összhangjával, illetve színeivel ábrázolom. 

Hogy éled meg az alkotás folyamatát?

Az alkotás olyankor a legélvezetesebb, mikor sikerül igazán belemerülnöm. Ilyenkor elkap a „flow” érzés, minden megszűnik körülöttem, és akár egész napokat el tudok tölteni mély koncentrációban.

Mikor rosszabb kedvem van, vagy valami más, művészeten kívüli dolog uralja gondolataimat, olyankor a figyelmem hamar elterelődik. Ilyenkor az segít a legjobban ha tartok egy szünetet, mással foglalkozom egy kicsit és utána egy másik szemszögből nézve állok neki újra. 

Mit jelent számodra, hogy általad kifejeződik valami?

Szerintem mindenkiben van egy egyedi világegyetem, amin keresztül érzékeljük a valóságot. Minden amit elképzelünk részévé válik ennek a belső univerzumnak. az már rajtunk áll hogy megformáljuk-e, és ha igen, hogyan. A művészetek lényege ennek a belső világnak a befogadhatóvá tétele mások számára, az érzelmek és a képzeletvilág megosztása.

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018