Teljes körű ellátás

Veszélyeztetett fejlődésmenetű gyermekeknek

Egyéni komplex terápia

20160205-IMG_3013Az orvosi javaslattól függően néhány hetes kortól egyéni terápiát biztosítunk – jellemzően a hipotón, tónuszsabályozási zavaros, feszes kisbabáknak. Azoknak, akik mozgásfejlődése késik vagy különböző okokból veszélyeztetett (pl. koraszülöttség, dismaturitás), illetve a motoros tüneteken kívül más problémákat (nyugtalanság, evési, alvási, érzékelési-észlelési  gondok) mutatnak.

A gyógytornász, gyógypedagógus vezette egyéni terápián többféle mozgásterápiás módszerrel segítjük az érintett gyermekek fejlődését. A foglalkozásokon passzív előkészítő eljárások mellett aktív technikákat is alkalmazunk.

A passzív eljárások az izmokat-ízületeket előkészítik az aktív mozgásokra, miközben nagyon fontos, pozitív érzékelési (tapintás, propriocepció) tapasztalatokat biztosítanak a gyermeknek saját testéről. Ezek a technikák a  tradicionális babamasszázstól a Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápiáig terjednek, amely már a kontraktúrák megelőzését és oldását célozza.

Az aktív mozgásterápia az egyensúlyrendszer stimulálására építve analitikus szemléletű mozgáskidolgozással segíti a  fejlődési mérföldkövek elérését, a sérülés adta korlátok között a legharmonikusabb spontán mozgás elérését. A kicsik aktivitásának javítására a Gézengúz Alapítványban kidolgozott speciális, az anyai testkontaktusra épített mozgásfeladatok rendszerét használjuk, amely integrálja a Katona-terápiát, a Bobath-szemléletet és az Ayres-féle szenzoros integrációs elveket. 4-5 hónapos korig az egyéni terápiába beépül a korai kádas Neuro-hidroterápia is, amely különleges lehetőség a babák mozgásának stimulálására a csökkent gravitációs térben. A komplex foglalkozás része továbbá a Huple®-program, valamint szükség szerint akár a kineziológiai szalag használata.

A mozgásfeladatokhoz kapcsoltan  sokféle színes eszközzel motiválva, játékos keretek között a figyelem, auditív és vizuális észlelés, a kognitív funkciók, az érzelmi és szociális képességek fejlesztésére is hangsúlyt fektetünk. Az adott gyermek tüneteitől függően változik, hogy az egyéni terápiában melyik fejlődési szakaszban mi kap nagyobb hangsúlyt. A szülőkkel való partneri kapcsolat kiemelt számunkra, a gondozásra, etetésre, otthoni kötetlen játékra vonatkozó tanácsadáson kívül a terápiás feladatok nagy részét megtanítjuk a szülőknek, hogy a heti találkozások között eltelt időben minél többet tudjanak tenni gyermekükért.

Az egyéni komplex terápiára érkező gyermekek állapotától és a terápiás elemektől függően a kezelés 30-50 percig tart.

Az egyéni terápia szervesen beépül abba a teljes körű ellátásba, amellyel az alapítvány a koraszülött és sérült gyermekeknek segít, hogy fejlődésük helyes pályára álljon, teljesebb életet élhessenek. Azok a gyermekek, akik tünetmentessé válnak, illetve nagymértékben csökkentek a tünetei, kontrollvizsgálatot követően csoportos foglalkozásainkon (tornatermi, vízi) erősíthetik, tovább fejleszthetik megszerzett  képességeiket. Azoknál  a gyermekeknél , akik tartósan eltérő mozgásszabályozást mutatnak (pl. CP) az egyéni terápia megtartása mellett javasolható a csoportos foglalkozások bevezetése integrációjuk, szociális fejlődésük biztosítására. Szakmai teamünk összehangolt munkájának köszönhetően egy család egy helyen és egy napon több egészségügyi és pedagógiai ellátásban vehet részt igénytől és állapottól függően, mindezt otthonos és családias körülmények között.

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115
gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 5075027
budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018