BAON.hu Kádban is tornáztatják a koraszülötteket

2017. június 13. 15:31 , Legutóbb frissítve: 2017. június 13. 16:31 H. I.
KECSKEMÉT | Speciális szobát adtak át a kecskeméti megyei kórházban, az itt lévő kádban végzett neuro-hidroterápia hatékonyan segítheti a koraszülött babák fejlődését.
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/kadban-is-tornaztatjak-a-koraszulotteket-731847/

Ezentúl neuro-hidroterápiára, valamint mozgáskoordináció- és egyensúlyfejlesztő eszközökkel végzett gyakorlatokra is lehetőség lesz a megyei kórházban, az új épület földszintjén lévő gyermekambulancián. Itt alakították ki a Gézengúz Szobát, ahol helyet kapott például egy kád és több pad is.

Cseh Hajnalka gyógytornász a május 20-án a terhesség 32. hetében 1900 grammal született, most már majdnem 2 kilós kecskeméti Mészáros GergővelCseh Hajnalka gyógytornász a május 20-án a terhesség 32. hetében 1900 grammal született, most már majdnem 2 kilós kecskeméti Mészáros Gergővel

Hogy miért éppen Gézengúz a szoba neve? Magyarázatként tudni kell, hogy az intézményben most bevezetett módszer a Gézengúz Alapítvány révén került Kecskemétre. Az alapítvány vezetője, dr. Schultheisz Judit gyermekorvos volt az, aki kidolgozta a speciális ellátási modellt. Harmadik gyermeke agyvérzéssel és felkarbénulással született, ekkor sajátította el a Katona Ferenc professzor nevéhez fűződő neuroterápiát, amelynek mozgáselemeit döntően lejtőn és asztalon végzik a szakemberek és a szülők. A  módszert továbbgondolta, mert úgy látta, a mozgásokat könnyebb lenne a vízben végrehajtani. Így alkotta meg a csecsemőúszás felhasználásával, idegélettani elvek és terápiás elemek, speciális műfogások beépítésével a neuro-hidroterápiát. Az eljárás képzését akkreditálták, így azt elvégezve egyre több szakember használja a módszert országszerte.

Mint Schultheisz Judit magyarázta: a víz jelenléte nagyon jó a koraszülött babáknak, hiszen ők idejekorán kikerültek a magzatvízből, ahol folyamatosan forogtak, bukfenceztek. Éppen ezért fontos számukra, hogy az élmény „kint” ismétlődjön, kicsit úgy érezzék, hogy ismét a saját közegükben vannak. A víz lehetőséget ad a bőr által érzett ingerek kiváltása mellett az egyensúlyi rendszer aktiválásával a magzati mozgások gyakorlására is. A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját, ezenkívül serkenti a gyermek testi fejlődését, kommunikációs képességeit is. Az sem elhanyagolható, hogy a terápia nagyon kellemes, pozitív élményt, érzelmi megerősítést ad a gyermeknek és szülőknek, ezért minden egyes érintést, fogást, mozdulatot megtanítanak a szülőknek, családnak.

A szoba kialakítását dr. Kelemen Edit főorvos, a koraszülött részleg vezetője kezdeményezte, és az alapítvány részéről a hívó szó kedvező fogadtatásra talált. A megvalósításhoz szükséges anyagi támogatás, mintegy 700 ezer forint a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. munkatársainak önkéntes gyűjtéséből és a vállalat adományából jött össze. A módszert, a gyakorlatokat elsajátította a kórház egyik gyógytornásza, Cseh Hajnalka, így a jövőben ő tudja majd tornáztatni a koraszülött csecsemőket.

A szoba ünnepélyes átadásán jelen volt dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója és dr. Horváth Zsolt orvosigazgató is. A helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta: a kecskeméti koraszülött részleg párját ritkító gyermekellátási környezetet biztosít, a kórház pedig úttörő szerepet vállalt fel azzal, hogy befogadta az alapítvány által kidolgozott modellt. Elhangzott az is, hogy a szoba csak az első lépése a kórház és az alapítvány közötti szakmai együttműködésnek, később kutatások is indulnak.

 

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018