HelloBaby: Egyensúlyban a világgal

Mozgásfejlesztés Huple® eszközzel

Milyen segítségre számíthatunk akkor, ha a megkésett vagy akadályozott mozgásfejlődés terápiára szorul? Dr. Schultheisz Judit gyermekorvos, a Gézengúz Alapítvány alapítója és a Huple® megálmodója mesélt nekünk.

Szerző: Szabó Hajnalka újságíró

Kisbabánk egészséges mozgásfejlődése különösen fontos mérföldkő, hiszen az alapvető funkciók gyakorlása mellett más területek fejlődésére és érésére is hatással van. Dr. Schultheisz Judit családi érintettség okán kezdett el foglalkozni a központi és perifériás idegrendszer sérüléseinek habilitációs és rehabilitációs lehetőségeivel.

Az I. sz. Gyermekklinika orvosaként elsők között végezte el Magyarországon a Szenzoros-integrációs terápia néven meghonosított képzést, 1993-ban. Minden elméleti alap rendelkezésére állt saját, önálló koncepciójának megvalósításához, megfelelő eszköz azonban nem volt hozzá.EZ A HIÁNY INSPIRÁLTA ARRA A FELISMERÉSRE, HOGY A GÖMBFORMA, MINT EGY „ANYAMÉH” TUD BIZTONSÁGOS, ISMERT ÉS KELLEMES KÖZEGET NYÚJTANI AZ EGYENSÚLYTERÁPIA KIVITELEZÉSÉHEZ.

Így született meg a Gézengúz Gömb, majd ezt továbbfejlesztve született meg a virágot szimbolizáló Huple®.

Terápiás eszköz

A Huple® alapvetően orvostechnikai eszközként regisztrált diagnosztikai és terápiás eszköz. Megannyi kutatás bizonyítja hatékonyságát, célzottan azon a területen, ahol terápiára lehet szükség, ha az idegrendszer fejlődésében akadályozottság merül fel. Ennek az oka lehet agyvérzés, oxigénhiány, fejlődési rendellenesség vagy a perinatális időszakban bekövetkezett ágens, mely kockázatot jelent a kisbaba fejlődésére.

A Huple® már újszülött kortól alkalmazható, és a világon több helyen is megtalálható kórházi gyermekosztályok állandó eszközeként.

Játékos fejlesztés

Azoknak a gyerekeknek a terápiájában, akiknek központi idegrendszeri fejlődésük eltér, igen nagy szerepet játszik az egyensúlyfejlesztés. A Huple® lényege, hogy már a korai évektől kezdve folyamatos mozgásra és aktivitásra késztet, játékosan segít ráérezni az egyensúly megtartására, támogatja a harmonikus mozgáskoordinációt, amelynek alapja a testsúly tudatos áthelyezése, illetve a törzs aktív stabilizációja, ami a Huple® jóvoltából örömteli kihívásként megélt pozitív és játékos élmény lehet.

A helyzet- és mozgásérzékelés rendszerének ingerlését biztosító Huple® számos esetben alkalmazható:A MOZGÁSKOORDINÁCIÓ- ÉS EGYENSÚLYFEJLESZTÉSRE, AZ IDEGRENDSZER ÉRÉSÉNEK TÁMOGATÁSÁRA, A MAGATARTÁSI-VISELKEDÉSI VÁLASZOK MODERÁLÁSÁRA CSAKÚGY, MINT A BESZÉDINDÍTÁSRA VAGY A FANTÁZIAJÁTÉKOK AKTIVIZÁLÁSÁRA.

Mindemellett hatással van a motoros, a mentális fejlődés és a kiegyensúlyozott pszichoszociális magatartás kialakulására is.

Mivel a természetes mozgásfejlődés alapja a játék, ez az eszköz általános pozitív visszacsatolást ad a gyermekeknek, támogatva a beszédfejlődést, a logikai készséget, a memóriát, a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát, de a szerialitást (sorrendiséget) is.

Földön is, vízben is

A Huple® növeli a térérzetet, így a benne folytatott játék közben a gyerekek önállóan, akár kis helyen is megélhetik saját szabadságukat.

A személyes kapcsolódásokban sokszínű, fantáziadús szabályok megalkotására ad lehetőséget, így nagyszerű eszköze a szocializáció erősödésének. A Huple® szín- és formavilágának, puha habszerkezetének köszönhetően újszülöttkorban a bölcsőfunkciót is idézi, megnyugtatja a kisbabákat, akik belealszanak a finom, ringó mozgásba, amely a magzati kor élményeit eleveníti fel bennük.

Ráadásul mind mai napig ez az egyetlen olyan terápiás eszköz, amely kialakítása miatt a vízben való alkalmazást is lehetővé teszi. A Huple® ezáltal képes a vízben lebegni stabilizálás nélkül is, így a gyerekek belülről indítva, önállóan tudják kezdeményezni és megállítani a vele való mozgást.

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018