Neuro-hidroterápia/NHT

NHT_logo_HUN

A Neuro-hidroterápia (NHT) dr. Schultheisz Judit által kidolgozott és a Gézengúz Alapítvány szakemberei által továbbfejlesztett programként újszülött kortól pozitív ingerterápiát jelent az agy fejlődésének plasztikus idejében. Nagyon komoly mérhető terápiás eredményeket biztosító formái a következők:

  1. NHT 1. – korai Neuro-hidroterápia újszülötteknek és csecsemőknek várhatóan öt hónapos korig, kádban, egyénileg, szülői kompetenciát erősítő formában és technikával
  2. NHT 2. – csecsemők és kisgyermekek Neuro-hidroterápiája várhatóan 5 hónapos kortól medencében
    – csoportos terápia, a szülők aktív részvételével 3 éves korig
    – egyéni terápia súlyosabban vagy halmozottan sérült kisgyermekeknek 3 éves kor fölött is.

Csoportfoglalkozásaink korosztályok és diagnózisok figyelembevételével tematikusan egymásra épülnek, és megalapozzák a további úszás-gyógyúszás oktatásunkat.

A Neuro-hidroterápia során kihasználjuk a víz előnyös fizikai, kémiai és pszichés hatásait. A vízben a felhajtóerő miatt a mozgások könnyebben, folyamatosabban és harmonikusabban kivitelezhetőek, mint szárazföldön. A sűrűbb közeg, ami körülveszi a testet, bőséges propioceptív és taktilis ingert biztosít. Emellett a víz termikus hatása is kedvezően befolyásolja a gyermekek izomtónusát. Ez a perifériáról érkező gazdag ingermennyiség óriási lehetőséget ad a központi idegrendszer szabályozó működésének a létrejövő mozgás pontosításában, finomításában és a helyes testtartás kialakításában.

A Neuro-hidroterápia célja a gyermek optimális mozgásfejlődésének támogatása, harmonikus koordinált mozgásának kiépítése. A vízben, mint a szárazföldön is, sok vesztibuláris ingerlést alkalmazunk, figyelünk a nagymozgások és finommozgások harmonikus fejlesztésére, az egyensúly, és a vízbiztonság kialakítására. A mozgásminták és az úszás elemeinek elsajátításakor analitikus szemléletű mozgástanításra törekszünk, s rendkívül sok életkornak megfelelő játékhelyzetet kínálunk, amivel felébresztjük, és szinten tartjuk a gyermek  érdeklődését és mozgásigényét.

Kiemelt szerepe van a terápia folyamatában a család szülés körüli élményeinek, esetleges traumatikus érzelmei feldolgozásának, a szülési élmény pozitív érzelmekre való áthangolásának. Segíti az anyaság érzéseinek kialakítását, elmélyítését, amely koraszülés vagy születés körüli problémák esetében komoly sérüléseket szenvedhet.

Neuro-hidroterápia, a koragyermekkori – gyermekkori hidroterápia lehetséges útjai

Szerző: Dr. Schultheisz Judit gyermekorvos, Kereskényi Bernadett gyógytornász, Gézengúz Alapítvány, Budapest Publikáció: Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle Cikk letöltése

Tovább

Fejkontroll fejlesztése Neuro-hidroterápiával

Szerző: Kereskényi Bernadett, Gézengúz Alapítvány Publikáció: Fizioterápia, 2011. XX. évf. 3. szám Cikk letöltése Összefoglalás: a fejkontroll kialakulása a szenzomotoros ...

Tovább

Elkészült új kiadványunk

Elkészült a Neuro-hidroterápia/ NHT 1., NHT 2. módszerünk ismertető kis kiadványa.

Tovább

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018