Örömteli mozgás- és zenei élmények

Megkésett beszédfejlődéssel, szorongással küzdő gyermekeknek

Zeneterápia

Bálint dobolZeneterápiás foglalkozásaink az örömteli mozgás- és zenei élményeken keresztül segítik a gyermekek harmónikus fejlődését, egyre színesedő kommunikációját és egyéniségük kibontakozását. Különösen ajánljuk az élet korai szakaszában, amikor még beszéd nem alakult ki, illetve a mozgás- vagy beszédfejlődésben elakadt gyermekeknél, de a szorongásos zavaroknál, alvásproblémáknál, valamint a feszültség oldásában is eredményes. Kis létszámú csoportjainkban szakemberek vezetésével korosztálytól függően hangszereken játszunk, hangokat adunk, énekelünk, közösen improvizálunk; mindezt elfogadó, biztonságot nyújtó környezetben, ami segíti a gyermek szocializációját is.

A zenélés és a szavak nélküli kommunikáció elősegíti a kapcsolatteremtést, kezdeményezésre és spontán önkifejezésre bátorítja a gyermekeket, motiválja és segíti őket a figyelem fókuszálásában, az akaratlagos mozgások indításában és a szenzoros integrációban.

Foglalkozásaink egy része Kokas Klára zenéből indított módszerére épül, amely egy komplex művészeti pedagógiai módszer. A komolyzene, az énekes játék, a tánc és a vizuális ábrázolás változatos világán keresztül a gyerekek teljes személyisége, társas kapcsolataik és önkifejezésük is indirekt módon fejlődik.

Az értékes és változatos komolyzenei vagy egyes népi kultúrákból vett zenei részletek többszöri meghallgatása lehetőséget nyújt az egyre ismerősebben csengő hangok alatt a teljes átváltozásra. A zene egyes rezdüléseinek belső átélése segít a gyerekeket képzeletük világába repíteni, ahol sokszor megtörtént vagy csupán áhított, feldolgozott vagy feldolgozatlan történéseket megjelenítve azok feszültsége oldódik, vagyis a gyerekek „kijátsszák magukból” a belső feszültséget okozó eseményeket.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a komolyzene rezgései szervezetünkben pozitív hatásokat váltanak ki, pozitív folyamatokat indítanak el. A szétszórt figyelmű gyerekek összpontosításra lehetnek képesek, a kevésbé empatikusak nyitottak lehetnek társaikra. Az agresszív megnyilatkozások az elfogadás érzésével enyhülhetnek, a gyerekek általában bátrabban és szélesebb körben merik használni a fantáziájukat.

A Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézetében zajló Kokas-foglalkozásokat a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Programja támogatja.

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018