Teljes körű ellátás

Veszélyeztetett fejlődésmenetű gyermekeknek

Dinamizáló Analitikus Mozgásterápia / DAMT

Gyermekneurológusi javaslattól függően néhány hetes kortól egyéni terápiát biztosítunk – a Gézengúz Alapítvány specifikus Dinamizáló Analitikus Mozgásterápiája alapján- jellemzően a hipotón, tónusszabályozási zavaros, feszes kisbabáknak. Azoknak, akik mozgásfejlődése késik vagy a normáltól eltérően alakul, illetve a motoros tüneteken kívül más problémákat (nyugtalanság, evési, alvási, érzékelési-észlelési  gondok) mutatnak.

A Dinamizáló Analitikus Mozgásterápia az egyensúly rendszer stimulálására építve analitikus szemléletű mozgáskidolgozással segíti a fejlődési mérföldkövek elérését, a sérülés adta korlátok között a legharmonikusabb spontán mozgás elérését. A kicsik aktivitásának javítására a legkorábbi életkorban speciális , az anyai testkontaktusra épített mozgásfeladatok rendszerét használjuk. (Későbbiekben több,változatos vesztibuláris stimulációt biztosító eszközt (Huple®, Bobath labdák,billenő deszkák,hengerek… alkalmazunk.) A gyermek egész személyiségét figyelembe véve a mozgásfeladatokhoz szorosan kapcsolódik –  sokféle színes eszközzel motiválva,játékos keretek között –  a figyelem, auditív és vizuális észlelés, a kognitív funkciók, az érzelmi és szociális képességek fejlesztése is. 

A foglalkozásokon  passzív előkészítő eljárásokkal előkészítjük  az izmokat-ízületeket az aktív mozgásokra, amelyek egyben nagyon fontos, pozitív érzékelési (tapintás,propriocepció) tapasztalatokat biztosítanak a gyermeknek saját testéről. Ezek a technikák a Shantala  tradicionális babamasszázstól a Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápiáig terjednek, amely már a kontraktúrák megelőzését és oldását célozza.

4-5 hónapos korig az egyéni terápiába beépül a korai kádas Neuro-hidroterápia is, amely különleges lehetőség a babák mozgásának stimulálására a csökkent gravitációs térben. A komplex foglalkozás része továbbá a Huple®-program, valamint szükség szerint akár a kineziológiai tapasz használata.

Az adott gyermek tüneteitől függően változik, hogy az egyéni terápiában melyik fejlődési szakaszban mi kap nagyobb hangsúlyt. A szülőkkel való partneri kapcsolat kiemelt számunkra, a gondozásra, etetésre, otthoni kötetlen játékra vonatkozó tanácsadáson kívül a terápiás feladatok nagy részét megtanítjuk a szülőknek, hogy a heti találkozások között eltelt időben minél többet tudjanak tenni gyermekükért.

Az egyéni komplex terápiára érkező gyermekek állapotától és a terápiás elemektől függően a kezelés 30-50 percig tart.

Az egyéni terápia szervesen beépül abba a teljes körű ellátásba, amellyel az alapítvány a koraszülött és sérült gyermekeknek segít, hogy fejlődésük optimalizálódjon, teljesebb életet élhessenek. Azok a gyermekek, akik tünetmentessé válnak, illetve nagymértékben csökkennek a tünetei, kontrollvizsgálatot követően csoportos foglalkozásainkon (tornatermi, vízi) erősíthetik, tovább fejleszthetik megszerzett  képességeiket. Azoknak a gyermekeknek, akik tartósan eltérő mozgásszabályozást mutatnak (pl. CP) az egyéni terápia megtartása mellett javasolható a csoportos foglalkozások bevezetése integrációjuk, szociális fejlődésük biztosítására. Szakmai teamünk összehangolt munkájának köszönhetően egy család egy helyen és egy napon több egészségügyi és pedagógiai ellátásban vehet részt igénytől és állapottól függően, mindezt otthonos és családias körülmények között.

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018