trendalelke.hu Gézengúz Szobában fejlesztik a kecskeméti koraszülötteket

Gézengúz Szobában fejlesztik a kecskeméti koraszülötteket

Gézengúz Szobában fejlesztik a kecskeméti koraszülötteket

http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/1971-gezenguz-szobaban-fejlesztik-a-kecskemeti-koraszulotteket

A Bács-Kiskun Megyei Kórház a Gézengúz Alapítvánnyal együttműködve terápiás szobát alakított ki, mely az idő előtt érkező kisbabák korai fejlesztését biztosítja. A helyiség mintapélda lehet az ország többi kórházának.

A Gézengúz Szoba Dr. Kelemen Edit, a koraszülött részleg vezetője kezdeményezésére fogant meg, a kivitelezésben pedig a Dr. Schultheisz Judit által életre hívott Gézengúz Alapítvány nyújtott segítő kezet.
A koraszülött babák életében kezdődő családút – mindkét intézmény meggyőződése szerint – már a PIC részlegen el tud indulni, hiszen a szülők mielőbbi bevonása az aktív ellátásba meghatározó a kórházi tartózkodást követő otthoni időszakban. Ezt a holisztikus szemléletű intervenciót szolgálja a Gézengúz Szoba is, ahol a babák terápiája és fejlesztése a szülők aktív közreműködésével történik.

 

 

A helyiségben nagyméretű kád biztosítja a Neuro-hidroterápia (NHT) lehetőségét, valamint több fejlesztőeszköz – például a Huple mozgáskoordináció- és egyensúlyfejlesztő eszköz – áll a a szakképzett terapeuta és a babák rendelkezésére, hogy az idő előtti születésből adódó idegrendszeri fejlődési hátrányok leküzdésében nagyobb eséllyel induljanak útnak.

“A 3. életnaptól kezdve már gyógytornász foglalkozik ezekkel a babákkal, ennek része lesz a hidroterápia is. Bármelyik baba, akinek szüksége van rá és rendben van a légzése, tehát nem igényel légzésterápiát, fejleszthető itt” – magyarázta nekünk Dr. Kelemen Edit.

“Egy véletlen folytán találkoztam Kecskeméten Dr. Schultheisz Judittal, felvetettem neki az ötletem, és ő egyből felajánlotta segítségét” – emlékezett vissza az együttműködés kezdetére a főorvos. Az alapítvány és a kórház tovább építi a kapcsolatot, közös kutatásokat indítanak, melyek eredményei a koraszülött ellátás és utógondozás további fejlesztését szolgálják majd.

 

 

A kecskeméti Gézengúz Szoba kialakítását a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. budapesti irodájában dolgozó munkatársak önkéntes gyűjtéséből, valamint a vállalat – a gyűjtött összeggel azonos nagyságú – adományából sikerült megvalósítani.
A szobát jelképesen kedden avatták fel Dr. Horváth Zsolt, a kórház orvosigazgatója, Dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Svébis Mihány, az intézmény főigazgatója, Dr. Kelemen Edit, a PIC részleg vezetője, valamint Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány alapítója és orvosigazgatója részvételével.

 

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018