Weborvos: Gézengúz Szoba nyílt a kecskeméti kórházban

Gézengúz Szoba nyílt a kecskeméti kórházban

REGIONÁLIS HÍREK 2017.06.13 13:36 FORRÁS: WEBORVOS
Gézengúz Szoba nyílt a kecskeméti kórházban

Egy egészségügyi alapítvány által kidolgozott ellátási modell került most először kórházi környezetbe.

http://www.weborvos.hu/regionalis_hirek/gezenguz_szoba_nyilt_a_kecskemeti/239398/

Ünnepélyes keretek között adták át ma a Bács-Kiskun Megyei Kórházban kialakított Gézengúz Szobát, ami mostantól az intézmény PIC részlegéről további terápiára és fejlesztésre javasolt koraszülött babák ellátásának helyisége lett. Az új terápiás szobát Dr. Horváth Zsolt, a kórház orvosigazgatója, dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kelemen Edit főorvos, PIC, koraszülött részleg vezetője, valamit Dr. Schultheisz Judit a Gézengúz Alapítvány alapítója és orvosigazgatója adták át – számolt be róla közleményben a kórház.

A Gézengúz Szoba kialakítása közel másfél éve fogalmazódott meg a kórház PIC részleg (koraszülött részleg) vezetőjének, Dr. Kelemen Edit főorvosnő kezdeményezésére, amely hívó szó az alapítvány részéről azonnali támogatásra talált.

Létrehozása példaértékű, hiszen rendhagyó módon, egy egészségügyi alapítvány által kidolgozott ellátási modell – Gézengúz Modell – került kórházi környezetbe.

Az intézmények egyetértenek abban, hogy a koraszülött babák életében kezdődő családút már a PIC részlegen el tud indulni, hiszen a szülők mielőbbi bevonása az aktív ellátásba meghatározó a kórházi benntartózkodást követő otthoni időszakban. Ezt a holisztikus szemléletű korai intervenciót biztosítja a Gézengúz Szoba is, ahol a babák terápiája és fejlesztése a szülők aktív közreműködésével történik.

A most kialakított terápiás szobában helyet kapott egy nagyméretű kád is, amely alkalmas a picik ellátásában kiemelt szerepet betöltő Neuro-hidroterápia (NHT) biztosítására, valamint több más fejlesztő eszköz között megtalálható a Huple® mozgáskoordináció- és egyensúlyfejlesztő eszköz is. A szobában a Gézengúz Alapítvány módszereit követve szakképzett terapeuta foglalkozik a koraszülöttekkel, aki az Alapítvány által szervezett akkreditált képzéseken sajátította el mind a Huple®-program mind a Neuro-hidroterápia szakmai követelményeit.

Mindkét terápiás program Dr. Schultheisz Judit orvosigazgató és a Gézengúz Alapítvány szakemberei által fejlesztett és évek óta sikerrel alkalmazott és oktatott módszer, amely a koraszülött babák szelíd, fájdalommentes kezelését és fejlesztését valósítja meg.

A koraszülött babák szinte azonnali komplex terápiájára és fejlesztésére nagy szükség van, hiszen az idő előtti születésből adódó idegrendszeri fejlődési hátrányok leküzdésére – az akut ellátás utáni időszakot követően – a megfelelő korai terápia megkezdése adhat nagyobb esélyt.

A Gézengúz Szoba kialakítása csak az első lépése annak a szakmai együttműködésnek, amely az Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórház között kezdődik. Ennek keretében közös kutatások is indulnak, melyek eredményei a koraszülött ellátás és utógondozás további fejlesztését szolgálják majd. A szakmai együttműködés példa lehet, hogy hasonló Gézengúz terápiás szobák alakulhassanak országszerte a PIC részlegek mellett, segítve a koraszülött babák mielőbbi Neuro-hidroterápiájának és fejlesztésének megkezdését a család részvételével a további otthoni életre való felkészítés időszakában -áll a közleményben.

Óbudai Intézet

1039 Budapest,
Medgyessy F. utca 3.
tel/fax: +36 (1) 243-8595
gezenguz@gezenguz.hu

Cseppek Háza
Központi Intézet

2011 Budakalász,
Sport utca 3.
tel: +36 (26) 546-327
gezenguz@gezenguz.hu

Győri Intézet

9025 Győr,
Liget utca 1.
tel: +36 (96) 439-115

gyor@gezenguz.hu

Salgótarjáni Intézet

3100 Salgótarján,
Március 15. út 34.
tel: +36 (20) 431-6958
salgotarjan@gezenguz.hu

Budafoki Intézet

1222 Budapest,
Tolcsvai utca. 7.
tel: +36 (20) 507-5027

budafok@gezenguz.hu

Adószám: 19650823-1-41      Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000411-38110018